Sbírka na zvony v kostele sv. Vavřince ve Vojkovicích.

14. 4. 2016

Vážené dámy, Vážení pánové, Vážení občané obce Vojkovice i okolních obcí, Vážení podnikatelé,

určitě pro Vás není velkým tajemstvím , že na kostele sv. Vavřince ve Vojkovicích již delší dobu nefungují zvony. Zřejmě se shodneme i na tom, že zvon je srdcem každé sakrální stavby. Přestože nemám sebemenší právo zasahovat do fungování a záměrů Katolické církve, tak se na Vás obracím jako občan a v druhé řadě jako starosta Obce Vojkovice s žádostí, abychom nebyli k této skutečnosti lhostejní.

Silácké a hospodské řeči o tom, jak je církev bohatá díky církevním restitucím, jsou pouhé nesmysly. Pokud by tomu tak bylo, budou naše kostely, které jsou jednoznačně dominantou obcí a měst, v naprosto jiném technickém stavu.

Pan farář Židlochovické farnosti mě oslovil s žádostí o radu a popřípadě o spolupráci při hledání zdrojů na opravu zvonů.

Součástí opravy zvonů je kompletní výměna zařízení na ovládání, výměna závěsů zvonů, výměna srdcí zvonů a celé automatiky včetně elektroinstalace.
Náklady na kompletní opravu činí 170 000 Kč bez DPH.
Po dokončení všech prací, budou náklady na opravu zveřejněny a po dohodě Farního úřadu v Židlochovicích s Obcí Vojkovice, bude veřejnosti ve stanovené době umožněna prohlídka (na vlastní nebezpečí).

Ve finále jsme se shodli na tom, že především transparentnost příspěvků je tou správnou cestou, která může rozmělnit pochybnosti o tom, jakým způsobem se s vybranými prostředky naloží.
Na to konto R. D. Mgr. Pawel Cebula, zřídil u České spořitelny, a.s., pobočky Židlochovice Transparentní účet s názvem “Zvony Vojkovice”

Pokud by kdokoliv, měl zájem jakoukoliv částkou podpořit myšlenku opravy zvonů, může tak učinit platbou na účet:

000000-2933548093/0800
Konstantní symbol: 0308
Do popisu můžete uvést svoje jméno a příjmení
Do poznámky “Zvony – Vojkovice”

Odkaz na účet: zde.

Závěrem chci ještě jednou zdůraznit, že se jedná o akci ryze dobrovolnou.
Pokud je můj apel proti vůli kohokoli z Vás, omlouvám se, a považujte ho tudíž za bezpředmětný.

Přeji Vám všem hezký den
Karel Klein – starosta obce.