Doporučení k očkování proti infekčním onemocněním

19. 10. 2016

Sezóna podzimních a zimních onemocnění se nezadržitelně blíží. Naše ordinace již nakoupila dostatečné množství očkovacích látek proti chřipce, pneumokokovému zápalu plic a také proti hepatitidě (žloutence) typu A. Očkovací vakcínu proti žloutenkám jsme zajistili přímo u distributora, jelikož v lékárenské síti není dostupná díky stále trvající epidemii.

Očkování proti chřipce

Očkujeme každoročně aplikací jedné dávky ještě před obdobím chřipek, jelikož očkovaný je spolehlivě chráněn za 14 dní od aplikace.

Chřipka není nachlazení ani nezávažné virové onemocnění. Je způsobena konkrétním druhem viru. Průběh infekce má svá specifika: rychlý nástup choroby, vysokou infekčnost, závažný průběh onemocnění, který může končit až smrtí. Každoročně v ČR na chřipku umírá dvojnásobný počet osob než při autonehodách. Očkovaný člověk nechrání jen sebe, ale i své okolí. Zejména vysoce vnímavé jedince — staré lidi s mnoha chorobami, děti, těhotné apod. Ohroženi jsou také mladí lidé, zejména u nových variant chřipkového viru. Nezanedbatelné je i ekonomické hledisko plynoucí z prostonaných dní. Očkovací látky jsou velmi bezpečné a obsahují jen částice viru (neživá vakcína), takže není možné, aby se člověk očkováním nakazil. Pokud tedy shodou okolností člověk onemocní brzy po očkování, zcela jistě nedostal chřipku z očkovací vakcíny. Bud‘ onemocněl jinou virovou nebo infekční chorobou, nebo byl nakažen již v době očkování. Tvorba protilátek trvá minimálně 10 dní.

Očkování proti chřipce doporučuji všem, ale zejména těmto pacientům, pro které je pině hrazeno zdravotními pojišťovnami:

Věk nad 65 let, onemocnění dýchacího systému včetně bronchiálního astmatu, onemocnění srdce a cév, chronická onemocnění ledvin a jater, chronické metabolické onemocnění včetně cukrovky.

Očkovat proti chřipce začneme od 3. října 2016.

Očkování proti pneumokokovému zápalu plic
Zápaly plic jsou dosud jednou z nejčastějších příčin úmrtí osob vyššího věku. Smutnou statistikou zůstává, že každý 3. senior, který onemocní, na tuto chorobu umírá. Riziko onemocnění zápalem plic vzrůstá s dalšími chronickými onemocněními, zejména u osob nad 65 let.

Například u cukrovky stoupá riziko šestinásobně, 52násobně u chorob srdce a cév, 52násobně u chronických onemocnění plic, 34násobně u nádorových onemocnění krve a dokonce 57násobně ve srovnání se zdravou populací. Ve zvýšeném riziku pneumokokových infekcí jsou také pacienti s onemocněním jater, ledvin, astmatici a rovněž kuřáci.

Pro očkování dospělých proti pneumokokovému zápalu plic jsou v ČR registrovány dvě vakcíny, Pneumo 23 a Prevenar 13. Pneumo 23 je pro pacienty nad 65 let zdarma a přeočkování se provádí po 5 letech.

Očkování provádíme po celý rok a zejména před zimními měsíci na něj klademe důraz. Očkování lze provést současně s vakcinací proti chřipce (obě vakcíny jsou neživé) nebo dle zkušeností je v naší ordinaci provádíme s krátkým časovým rozestupem v řádu dní.

 

Očkování proti hepatitidě A
Je vhodné nejen pro osoby cestující do zahraničí, ale také v tuzemsku se můžeme setkat s virem této choroby. Každoročně zaznamenáváme lokální epidemie. Výstižný je její lidový název — nemoc špinavých rukou. Záludnost spočívá ve velmi snadném přenosu. Zdrojem je nemocný člověk, který virus vylučuje už 2 týdny před objevením se prvních příznaků a inkubační doba je až 50 dní. K nákaze dochází přes trávicí systém — potravinami, vodou ale i dotykem. Virus je navíc velmi odolný, vydrží krátkodobě var i zmrazení. Jediným spolehlivým prostředkem ochrany je očkování.

Proti hepatitidě A očkujeme po dobu celého roku a to neživou vakcínou, dvěma dávkami v rozmezí 6 měsíců a po 2. dávce je pacient chráněn celoživotně.

 

MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková PhD.
Praktický lékař pro dospělé / General Practitioner

Nádražní 195 Hrušovany u Brna
tel.: 547 237 415
mob / cell.: 732 715 677