Jarní pohled na obecní rybníky

23. 5. 2017

Rybník Šimlochy, prošel rozsáhlou rekonstrukcí v letech 2002 – 2003, je i po 14 letech vodním dílem, které si zaslouží maximální respekt. Po jeho odbahnění na něm intenzivně hospodařil do roku 2007 Moravský rybářský svaz Brno 05. V roce 2016 byl ukončen nájemní vztah mezi Obcí Vojkovice a MRS Brno 05. 3.11.2007 provedl MRS Brno 05 výlov rybníka, který intenzívním rybochovem utrpěl nemalé šrámy. Od roku 2011 je nájemcem rybníka dnes již Rybářské sdružení Vojkovice, z.s.

Rybník slouží ke sportovnímu rybolovu. To však ale zdaleka neznamená, že změnami, kterými prošel je nyní vše v naprostém pořádku. To co se v každém případě posunulo směrem k lepšímu, je údržba okolí rybníka, údržba břehů a nátokového koryta, rozmístění stojanů na odpad, výsadba stromů jak na hrázi, tak i výsadba aleje kolem jihovýchodní cesty. Pro rybolov a parkování vozidel rybářů byl 2.3.2017 schválen Radou obce Vojkovice organizační řád.

Je až k nevíře, že někteří rybáři dokáží zaparkovat svoje vozidlo mnohokrát až na břehu rybníka nebo u plotu některého ze zahrádkářů, a to jen proto, aby nemuseli ujít několik kroků pěšky od vyznačených parkovišť. V těchto případech bude nekompromisně zasahovat obecní policie a těm „pohodlným“ se rybaření prostě prodraží.

 

Karel Klein
starosta Vojkovic