Rekonstrukce ulice Sportovní

16. 6. 2017

Pokusím se odpovědět na několik otázek a vysvětlit některé technické detaily, které souvisejí s nově budovanou místní komunikací a parkovacími stáními v ulici Sportovní. Informace čerpám od projektanta.
Proč je v komunikaci, parkovacích stáních a výhybnách betonová vsakovací dlažba 220 x 220 mm která vytváří spáry 20 mm?
V území jsou velmi špatné poměry pro bezpečné odvádění srážkových vod v případě intenzívních srážek. Vsakovací dlažba a konstrukční vrstvy pod ní, vytvářejí podmínky pro postupné zasakování a pouze zbývající vodní kapacita bude svedena drenážním potrubím do vsakovacích velkokapacitních boxů. V lokalitě není dešťová kanalizace. V případě živičných povrchů by docházelo k velké koncentraci srážkové vody na vozovce, která by mohla působit potíže ve stávající zástavbě.
Proč je po jedné straně vozovky 1,2 m široký pás z klasické betonové dlažby 200 x 200 mm?
Na základě požadavku obce, založit po jedné straně vozovky pás z betonové dlažby 200 x 200 mm lemovaný červeným pásem , provedl projektant přepočet vsaků . Hlavním důvodem proč jsme k požadavku přistoupili, je skutečnost, že se jedná o velice frekventovaný úsek, kde zejména v období kulturních akcí konaných v areálu hřiště, nazouvají dámy vysoké podpatky, které by čas od času mohly uvíznou v široké spáře. Pás můžeme nazývat jako pochůzný a pojízdný pro kočárky, cyklisty a vozíčkáře. To však neznamená, že chodec, cyklista, vozíčkář nebo dáma na podpatcích nemůže využívat celou šířku komunikace.
Proč je celá křižovatka u vchodu do areálu fotbalového hřiště vyvýšená?
Vyvýšení křižovatky v takto složitém dopravním uzlu slouží výhradně ke zklidnění dopravy. V obytných zónách se používá standardně. Celá ulice Sportovní bude v režimu obytné zóny a na všech příjezdových komunikacích bude opatřena dopravním značením.

Picture1