Oprava komunikace v ulici Sportovní

4. 8. 2017

V současné době se stavba dostává do finále. Jsou položeny finální asfaltové povrchy tam, kde již byly podkladní vrstvy živice. Od začátku areálu fotbalového hřiště až po ulici Blatnou, pokračuje stavba z betonové dlažby a to vsakovací 20 x 20 cm a z pásu klasické dlažby 20×20 cm pro pohodlnější chůzi. Je dokončováno svislé a vodorovné dopravní značení, úpravy povrchů v okolí komunikace a napojování jednotlivých nemovitostí na novou komunikaci. Současně probíhají stavební práce na zpomalovacím prahu do ulice Mácova u Boží muky.

Ne ve všech případech se stavba setkává s kladnou odezvou. Historická prašná cesta byla sice samý výtluk, v deštivém počasí louže vedle louže, ale nikomu jasně nevymezila prostor, kde může zastavit vozidlo, parkovat vozidlo a jak se má vlastně v území chovat. Nyní je tu ale problém. Parkovací stání jsou jasně vymezena. Jízdní pruh je srozumitelně vymezen obrubníky a je tu výhybna, kterou někteří řidiči vnímají jako podélné parkovací stání (přestože to není nutné, neboť výhybna je ve stejné konstrukci jako vozovka a není vyznačena jako parkovací stání), bude opatřena dopravní značkou zákaz stání, aby se předešlo neustálým střetům se strážníky městské policie a Policie ČR s řidiči, kteří zřejmě mají mezery ve znalosti zákona o silničním provozu.

Další negativní jev, se kterým se muselo počítat, je nedodržování povolené rychlosti v obytné zóně, která činí 20 km/hod. Nový a rovný povrch sedí na míru závodníkům, kteří přestože projíždějí vysokou rychlostí kolem branky na dětské hřiště, nemají s tím žádný problém.

Takže se v mnoha případech setkáváme s názory, že ta „stará prašná cesta byla v zásadě lepší“.

 

Karel Klein
starosta Vojkovic