Tradiční Svatohubertská mše

27. 10. 2011

V letošním roce se již potřetí, zásluhou pana Benedikta Čupy, 8.října uskutečnila v obci Vojkovice slavnostní Svatohubertská mše.

Jako každý rok od časných ranních hodin vyhrávala před budovou obecního úřadu dechová kapela Amatéři z Dobšic. Kolem půl desáté se vydal průvod od obecního úřadu do kostela. Průvodu dominovalo koňské spřežení s vozíkem,kde byl na márách položen jelen, kterého ulovil předchozí den pan Čupa.

Průvodu se zúčastnili zástupci Řádu svatého Huberta, rytíři z Královského řádu Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbána, rektor Mendlovy university v Brně prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc., náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek, starostové Hrušovan u Brna, Unkovic, Židlochovic a Vojkovic, členové místního mysliveckého sdružení a spousta místních občanů a občanů z okolních obcí.
V čele průvodu hráli do kroku Amatéři z Dobšic, za kterými kráčel pan Benedikt Čupa s novým praporem v rukou /symbolem místní myslivosti/ a šest zástupců římskokatolické církve.

V 10 hodin byla v krásně vyzdobeném kostele sv. Vavřince zahájena mše svatá.
Hlavním celebrantem byl mons. Josef Zouhar, děkan hodonínský, kterému asistovali pan farář Pawel Cebula ze židlochovické farnosti, farář Jan Hodovský z Cetkovic, farář Jindřich Petrucha z Nosislavi, farář Josef Malík z Vranovic a farář René Strouhal z Moutnic.
Hudební kulisu mše tvořili žáci Mendlovy university úžasným troubením na lesní rohy a o zpěv se starala skupina, která si říká „Scholla“. Varhanní doprovod již tradičně zajistil pan Jaromír Konvica.
Jedním z hlavních okamžiků celé akce bylo vysvěcení symbolů místního mysliveckého sdružení – praporu, stuhy a sošky sv. Huberta.
V závěru mše si všichni účastníci společně zazpívali lidovou píseň „Moravo, Moravo“.

Trubači
Zdeněk Toul
Martin Vrbášek
Matouš Krátký
Martin Putala

Zpěváci na kůru
Skupina Scholla ve složení:
Pavel Zvěřina
Lída Zemanová
Anna Kučeříková
Jiří Szkandera
Kristina Szkanderová
Ladislav Kašpárek
Ivana Pavlů
František Uhlíř