Zájezd seniorů do Vídně

16. 12. 2011

Ve 3. adventním týdnu pořádal Klub vojkovických seniorů zájezd do Vídně. Cílem výletu v tomto předvánočním čase, byla prohlídka historické části města Vídně, spojená s následnou návštěvou vánočních trhů.

Příjezdem k zámku Schönbrunn, kde na nás čekala vojkovická rodačka, slečna Mgr. Alenka Tichá, která se ujala role naší průvodkyně, začala naše prohlídka bývalé rezidence císařovny Sisi. Slečna Alenka nás všechny pak provedla i v historické části města, okolo vídeňské opery, viděli jsme katedrálu sv.Štěpána,sídlo spolkového prezidenta Hofburg, budovu státní knihovny a v neposlední řadě i krásnou budovu historické, staré radnice u které jsme měli už při setmění možnost vidět, krásnou zářící výzdobu tamních vánočních trhů.

Vánoční trhy ve Vídni jsou tradiční akcí nejen pro Rakušany, ale i pro cizince. Mají skvělou vánoční atmosféru, plnou tradic,ozdob a dárků,jídla a pití.Vánoční trhy před radnicí na náměstí Radhausplatz, jsou největší z několika ve Vídni. Spatříte tu betlémy, perníčky, cukrovinky, tradiční dárky, ale taky spoustu dobrot pro mlsné jazýčky. Pohledem na tu krásu a dobroty všude kolem, jsme mnozí zapoměli na to,jak nás po dlouhém putování za krásami Vídně bolí nohy. A přestože stánky plné zboží a pochutin nám nabízených, byly do pozdních hodin otevřeny,na 18.hodinu byl čas pro nás určený k odjezdu domů,do Vojkovic. Po poděkování naší milé průvodkyni, Alence Tiché,za její průvodcovství, výklady k historii a všem možným,nám novým poznatkům, o kultuře a životě ve Vídni, jsme odjížděli s pocitem hezky prožitého dne, i když nám počasí moc přízně neprojevilo.
Na závěr se sluší poděkovat Obecnímu úřadu Vojkovice,konkrétně panu starostovi, paní Navrátilové a paní Kubátové,panu Tichému,slečně mgr.Alence Tiché a vlastně Vám všem, kteří jste se podíleli na organizaci a účasti samotného zájezdu. Vy všichni,nechť prožijete skvělou vánoční atmosféru, plnou klidu,štěstí, pohody v kruhu Vám blízkých, milých duší.

Pevné zdraví, spokojenost a úspěšný nový rok 2012 všem ve Vojkovicích.