Pamětní list z r. 1884

4. 7. 2012

Zveřejňujeme unikátní překlad pamětního listu do češtiny ke stavbě pomníku císaře Joseda II. ve Vojkovicích datovaný do roku 1884.

„Čtenáři německý pozdrav (nechť) náleží!

Na podnět pana Franze Czermaka, majitele cihelny, člena obecního výboru v Brně, dále pana Johanna Zoufala, městského stavitele v Brně, kteří oba pocházejí z Vojkovic a Mathiase Häufla, starosty Vojkovic, se ve Vojkovicích vytvořila pod vedením výše uvedených komise, (jejímž úkolem je) zřídit pomník nezapomenutelnému dobrodinci rolnického stavu císaři josefu II.
V krátké lhůtě byly za pomoci ke komisi přistoupivších spoluobčanů, jako: Martin horak a Andreas Usner, obecní radní, Franz klein, Wenzel Jezek, Albert Jokver, Johann Kölbl, Karl Lanik, Johann Klimsch, Josef Klein, Franz Killinger,všichni členové obecního výboru a pozemkoví usedlíci ve Vojkovicích, dobrovolných darů získány prostředky.
A tak byl 24.srpna za vlády císaře Františka Josefa I. odhalen tento posvěcený monument k trvalé vzpomínce Josefa II.
Nechť tato socha z kovu a kamene ohlašuje následujícím generacím, že němečtí rolníci ve Vojkovicích a okolí se neochvějně drželi vznešených ideí Josefa II. a že nezlomně stáli za osvícenstvím, pokrokem a němectvím!
Pomník pochází z knížecích Salmovských železáren v Blansku, firma Adolf Loos Wittwe v Brně zajistila kamenické práce a Johann Zoufal, městský stavitel v Brně, (její) postavení.

Vojkovice, 24.srpna 1884“