Shrnutí: Hody 2012

12. 8. 2012

Fotogalerii naleznete v předchozím článku

V letošním roce se Vavřinecké hody konaly naprosto v jiném duchu než v letech předchozích. Pořadatel SK Vojkovice si termín určil již na pátek 3. srpna, což je v historii snad poprvé. V letošním roce, také poprvé, uděloval starosta obce hodové právo stárkům, logicky, před započetím hodového veselí v pátek večer pod májkou. Je tomu tak nakonec ve všech obcích, které hodové tradice berou se vší vážností.

Autorem hodového práva vyřezaného ze tří dřevěných částí je pan Ladislav Moravec.
Po převzetí hodového práva hlavním stárkem od starosty obce, mohly hody propuknout naplno. Hlavní stárek Jan Krišpín a jeho partnerka Veronika Kobzová dali dohromady úžasný kolektiv mladých lidí, kteří úroveň vojkovických hodů pozvedli zase o něco výše.
V sobotu odpoledne prošel obcí krojovaný průvod stárků, který na hřišti pod májkou zatančil již tradičně moravskou besedu. Po celou dobu je doprovázeli dva zdatní sklepníci se čtyřkolákem, naloženým až po vrch čejkovickým vínem. Večer pokračovaly hody hodovou zábavou.

V neděli v 9 hodin se v kostele sv. Vavřince uskutečnila hodová mše svatá za účasti stárků.
Večer se asi 150 hodovníků sešlo u cimbálu. Již tradičně se za doprovodu cimbálové muziky Kalíšek ozývaly lidové písně. Ve 22 hod. hlavní stárek vrátil starostovi zpět hodové právo a tak symbolicky ukončil Vavřinecké hody 2012.
Všichni, kdo se chtěli bavit, mohli být spokojeni.
Poděkování patří všem organizátorům, pořadateli, ale hlavně vojkovické chase vedené Janem Krišpínem.

Karel Klein
starosta obce