Svatohubertská mše 2012

11. 11. 2012

Video z celé akce naleznete na YouTube!
Fotogalerie na konci stránky!

V sobotu 27. října se Obec Vojkovice probudila do slavnostního rána. Po velkých a náročných přípravách, se v historii obce již po čtvrté zásluhou pana Benedikta Čupy, uskutečnila Svatohubertská mše. Tato, z akcí konaných na území obce, bezesporu patří na první místo a to zejména s ohledem na její kvalitu a potenciál účastníků.

Letošní Svatohubertská mše byla obohacena návštěvou prvního muže české církve svaté, mons. Kardinálem Dominikem Dukou, který ji sám celebroval.
Jako tradičně byla zahájena výstavou uloveného jelena, dvanácteráka uloženého na márách před obecním úřadem, hudební produkcí dechové hudby Amatéři z Dobšic a troubením studentů Mendelovy univerzity v Brně.

Po půl desáté se slavnostní průvod vydal od obecního úřadu k chrámu sv. Vavřince.V průvodu nechyběli zástupci církve, rytíři různých rytířských řádů, starostové okolních obcí a obcí ,které jsou součástí židlochovické farnosti, členové místního mysliveckého sdružení, hosté z řad myslivců a příznivců lovu, koňské dvojspřeží s kočím panem Janem Čupou a vozem ,který vezl symbol Svatohubertské mše, jelena dvanácteráka. Dále občané z okolních obcí, ale zejména místní občané, trubači a zpěváci z Mendelovy univerzity v Brně a v neposlední řadě krásný kočár tažený čtyřspřežím černých koní s havraním leskem, který vezl mons. Kardinála Dominika Duku.

Kostel sv. Vavřince, který má kapacitu cca 250 lidí, se během krátké chvíle zaplnil do posledního místa i na stání nezůstal téměř žádný prostor. Před svatostánkem byla umístěna velkoplošná audiovizuální technika, která průběh celé mše přenášela. I přes velkou nepřízeň počasí, se před  kostelem sešlo přinejmenším 200 účastníků, kteří zcela prochladlí sledovali průběh mše svaté na velkoplošných obrazovkách a občerstvovali se teplými nápoji ze stánku v ulici Hlavní.

Samotná mše svatá sloužená panem kardinálem, kterému asistoval pan farář Pawel Cebula, včetně účasti zástupců církve svaté, mezi nimi nechyběl ani vojkovický rodák pan farář  Jiří Prokop, byla pro všechny zúčastněné nezapomenutelným zážitkem.

Velikost osobnosti pana kardinála, jeho smysl pro upoutání pozornosti všech účastníků ať již z řad věřících nebo pouze těch, kdo na mši přišli z pouhé zvědavosti, byl obdivuhodný a určitě zanechal v každém z nás hluboké zážitky. Zkrátka a dobře troufám si tvrdit, že IV. Svatohubertská mše byla událostí, která v novodobé a rodící se historii obce Vojkovice bude zapsána zlatým písmem. Kolik je vůbec obcí a měst v České republice, které měly tu čest, že je navštívil český kardinál ?  Kolik je vůbec míst v ČR, kde se akce podobného významu konají?

Tak jak jsem svůj příspěvek zahájil, tak ho i končím. Jsou v našich životech momenty, kdy je třeba úsilí stovky lidí, aby uvedli do pohybu jednoho protagonistu. V našem případě to byl jeden autor vznešené myšlenky, který rozhýbal davy kolem sebe.

Čest a uznání patří panu Benediktu Čupovi.

Poděkování těm, bez nichž bych si jen s těží dokázal úspěšný průběh akce představit:

  • Pan farář R. D. Mgr. Pawel Cebula
  • Starostové a zástupci obcí, které jsou součástí židlochovické farnosti:
  • Obec Unkovice
  • Obec Hrušovany u Brna
  • Město Židlochovice
  • Rektor Mendelovi univerzity v Brně prof. Ing. Jaroslav Hlušek, CSc.
  • Policie ČR v Židlochovicích pod vedením pana Bc. Libora Dofka
  • Obecní policie pod vedením pana Milana Šebka
  • Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Židlochovicích pod vedením pana Petra Svobody a jednotky SDH z Unkovic a  Blučiny
  • Dvou hlavních režisérů akce pana Dušana Spáčila a Jaroslava Mahovského
  • Pana Jana Kryšpína s rodinou a paní Jaroslavy Štaudové, kteří se podíleli na výzdobě kostela …
  • a v neposlední řadě desítky dobrovolníků z okolních obcí.

A úplně nakonec. Co by to bylo za kulturní akci, kdyby na ní chyběly vynikající koláčky, které upekly ženy z občanského sdružení Aktivních seniorů Vojkovice.

Karel Klein
starosta obce Vojkovice