Varování ČHMÚ

26. 7. 2019

Meteorologická situace: Tato výstraha rozšiřuje předchozí výstrahu o varování před bouřkami. Od západu postoupí do střední Evropy oblast nižšího tlaku vzduchu. V pátek 26. 7. vystoupí odpolední teploty na většině území s výjimkou severovýchodu nad 31 °C, na západě Čech místy i nad 34 °C. V sobotu a v neděli (27. a 28. 7.) se budou na našem území vyskytovat bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru. Na jihovýchodě území se objeví bouřky už v sobotu ráno, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí (29. 7.). Intenzita bouřek bude pravděpodobně největší v sobotu v jihozápadní polovině území.

Vysoké teploty Nízký st. nebezpečí
26.7. 12:00  – 26.7. 21:00
Popis: Odpolední teploty překročí 31 °C.
Doporučení: Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech. Hodnoty UV indexu budou v poledních hodinách velmi vysoké, omezit pobyt na přímém slunci, příp. používat sluneční brýle, pokrývku hlavy a chránit pokožku.

 

Velmi silné bouřky Vysoký st. nebezpečí
27.7. 04:00  – 27.7. 24:00
Popis: Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s kroupami i přes 2 cm, nárazy větru i kolem 90 km/h a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 50 mm a v opakovaných bouřkách i kolem 70 mm. Bouřková činnost bude slábnout v noci na neděli.
Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

Silné bouřky Nízký st. nebezpečí
28.7. 00:00  – 29.7. 02:00
Popis: Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. V noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slabší, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví.
Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.