Varování ČHMÚ na 24.-26.8.2019

23. 8. 2019

Meteorologická situace: V sobotu (24. 8.) pronikne na naše území teplý, vlhký a instabilní vzduch od jihu, který zde bude setrvávat až do začátku příštího týdne. Proto se budou, zejména v odpoledních hodinách vytvářet lokální bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm. Jejich výskyt se očekává v sobotu pouze v jižní polovině ČR a jen velmi lokálně. V neděli a v pondělí se silné bouřky mohou ojediněle vytvářet i v severní polovině území. V rámci ČR by se přívalové srážky neměly vyskytnout na více než 30 % území.

Silné bouřky Nízký st. nebezpečí
24.8. 12:00  – 26.8. 24:00
Popis: Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami s předpokládanými úhrny kolem 40 mm. V sobotu (24. 8.) se předpokládá jejich výskyt jen velmi lokální a výjimečný. O něco více se očekává výskyt silných bouřek zejména v neděli (25. 8.) odpoledne a večer a pak ještě během pondělí (26. 8.).
Doporučení: Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.