Vavřinecké hody 2021

9. 9. 2021

Vavřinecké hody 2021

Druhý srpnový víkend patřil ve Vojkovicím stárkům. V pátek 6.srpna večer při první hodové zábavě, předal pan starosta pomyslnou vládu nad obcí hlavnímu stárkovi, a mohla začít zábava. Ani letos nechyběla, hudba, zpěv a nedělní krojovaný průvod obcí. I když bylo počasí poněkud vrtkavé, hody se vydařily. Na své si přišli nejen dospělí v kole u muziky, ale i děti na kolotočích. Tentokrát stárci připravili nejen Moravskou, ale i Českou besedu.

Mgr. Iva Tycová

 

Vavřinecké hody ještě jedenkrát, z jiného úhlu pohledu.

Od dob našich dědů a otců byly Vavřinecké hody akcí, která byla v Obci Vojkovice „Tradicí“ a měla tu největší prestiž. Velice živě si pamatuji na doby, kdy zhostit se pořadatelství bylo naprostou samozřejmostí, ať již pro místní TJ Sokol nebo hasiče. Na zahradě Motorestu pod kaštany nebo i na dvoře sokolovny probíhaly tancovačky, na které se vojkovičáci týdny těšili. Na hodech k sobě prostě všichni měli blíž. Jít za stárka nebo stárku, to byla veliká čest. Pro pořadatele byly zdrojem příjmů na jejich zájmovou činnost. Marně přemýšlím, kam se tyto hodnoty vytratily.

Dnes již dokonce rada obce musí vyzývat pořadatele hodů prostřednictvím zpravodaje, přestože je na území obce několik dobrovolných zájmových sdružení, výzva byla bez odezvy.

Nakonec v měsíci červenci, jako mávnutím kouzelného proutku, mě navštívili rodiče první stárky, manželé Lukáškovi z ulice Sportovní s tím, že se do pořadatelství pustí. Jak řekli, tak se i stalo. Bez jakýchkoliv zkušeností s pořádáním podobných akcí, se podařilo dílo za vydatné pomoci vojkovické chasy a Sdružení seniorů .

Patří jim můj hluboký obdiv a srdečné díky.

A pokud si kdokoliv bude lámat hlavu nad tím jak si finančně pomohli, tak moje odpověď je jednoznačná. „Kromě pořadatelů byli i sponzoři“.

Vážení spoluobčané a předsedové dobrovolných zájmových sdružení, domnívám se, že je čas zamyslet se nad tím, co udělat pro to, aby „TRADICE“ vstala z mrtvých.

Zatím se ke mně doneslo pouze:“ Je jiná doba“.

Přeji hezký zbytek léta Karel Klein – starosta