Reportáž: Den pro Vojkovice 2017

18. 4. 2017

Již po čtrnácté vyrazily v sobotu 8. dubna 2017 do ulic děti v doprovodu dospělých, aby posbíraly papírky, PET lahve, papírové kapesníky…  a další  nepořádek, který se v ulicích naší obce během roku nashromáždil. Celkem 65 účastníků, z toho 46 dětí a 19 dospělých se zapojilo do letošního Dne pro Vojkovice. Ten proběhl tentokrát v režii nově vzniklého spolku Vojkovická rozinka a dobře známého Tazíka z.s., samozřejmě ve spolupráci s Obcí Vojkovice a ZŠ Vojkovice. Opět nechyběly ani členky Sdružení aktivních seniorů z.s., které se jako již tradičně postaraly o úklid v blízkosti kontejnerů na tříděný odpad. Na pracovní dopoledne navázalo zábavné odpoledne s táborákem a spoustou her na školním dvoře a nově upravené zahradě ZŠ Vojkovice.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě akce, ale především všem malým i velkým účastníkům!Nezbývá než si přát, abychom si pohled na krásně uklizené ulice užívali ještě hodně dlouho.

Miroslava Floriánová

 

Příspěvek starosty ke“ Dni pro Vojkovice“.

Přesně o týden později než Myslivecký spolek Vojkovice z. s., vyrazili do ulic obce rodiče a děti, babičky a Sdružení aktivních seniorů Vojkovice z. s, aby dokončili úklid i v zastavěných částech. Rovněž každoroční akce, kterou měla letos pod taktovkou paní Mirka Floriánová. Shodou okolností ve stejný den , probíhaly obdobné akce na území celé ČR.

Dovolím si dvě úvahy, které mě momentálně napadají.

První z nich, může být snaha organizátorů vést děti k tomu, aby si fyzicky každé z nich vyzkoušelo, že úklid není zdaleka jednoduchou disciplínou a vedli je tak ke vztahu k pořádku. Druhá úvaha mi napovídá, zda-li právě to, že povalující se PET láhve, obaly od cukrovinek  a odpadky všeho druhu  včetně psích exkrementů, nemohou být tím , co může v dětech evokovat právě zájem o čisté životní prostředí a odvahu se nebát svým vrstevníkům, ať již nyní nebo v dospělém věku sdělit, že veřejná prostranství nejsou skládky komunálního odpadu.

Příspěvek končím velkým poděkováním všem organizátorům , seniorům, rodičům, ale zejména dětem.

Karel Klein
starosta Vojkovic