Rekonstrukce chodníků v ulici Hlavní a Rajhradské

26. 1. 2018

15.12.2017 byla dokončena rekonstrukce chodníků v ulici Hlavní a Rajhradská. Jak již jsem několikrát zmínil, stavba je dotována ze Státního fondu dopravní infrastruktury a v souladu s jeho pravidly. Jakákoliv odchylka od schválených parametrů by měla za následek případný dopad do dotačních prostředků. Základní technické parametry:

  • Šířka chodníku minimálně 1,5 m
  • V případě ulice Hlavní 3 m, a to proto , aby chodec  měl možnost se pohybovat po chodníku v bezpečné  vzdálenosti  od silnice, která běží v těsném souběhu
  • Na každém vstupu nebo vjezdu k nemovitosti, musel výt vybudován  varovný pás z červené reliéfní dlažby o šíři 40 cm na šířku vjezdu nebo vchodu.

Jakékoliv další stavební úpravy na vstupech nebo vjezdech již nebyly předmětem podpory. Většina občanů tuto skutečnost pochopila a po dohodě se stavební firmou  si prodloužení popřípadě výškové přizpůsobení, uhradila ze svých prostředků.  Až na několik málo výjimek, kteří tuto skutečnost nechtěli pochopit, přestože vstupy a vjezdy slouží právě jim, se stavba obešla bez větších potíží.